Hopp til hovedinnhold

Fagbøker

I denne kategorien finner du fagbøker om Olav og den mangfoldige tusenårige virkningshistoria av slaget på Stiklestad og helgenkåringa i Nidaros. Bøkene vil speile mange ulike faglige innganger, både religiøst, politisk og kulturelt. Historie har til alle tider vært brukt til ulike formål, så også historiene om Olav. Vi oppfordrer derfor til å lese med både nysgjerrighet og kritisk blikk.

Olav i fagbøker

Helgenkongen St. Olav i kunsten (2016)

Helgenkongen St. Olav i kunsten er en artikkelsamling om Olav i kunsten.

  • Helgenkongen St. Olav i kunsten (2016). Øystein Ekroll (red.)
    Helgenkongen St. Olav i kunsten (2016). Øystein Ekroll (red.)

St Olav var den mest populære nordiske helgenen i middelalderen. Fra 1000-tallet og fram til til reformasjonen 1537 ble det laget tusenvis av bilder av helgenkongen i form av skulpturer, malerier, tekstiler, glassmalerier, liturgiske gjenstander, pilegrimsmerker, segl, smykker og mynter. På 1800-tallet ble St. Olav igjen et yndet motiv, da som en del av den norske nasjonsbyggingen. Gjennom Grunnloven av 1814, kroninger og signinger - og særlig gjenoppbyggingen av Nidarosdomen - har interessen for St. Olav vært stadig stigende. 

I nyere tid har St. Olav også blitt et viktig samlingspunkt. Denne boka gir en oppdatert innsikt i den kunsthistoriske forskningen - ikonografien - omkring St. Olav. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har redigert artikler fra fremstående forskere på sine felt. 

Følgende artikler er samlet (forfatter i parentes): St Olav på 1000-tallet (Steinar Bjerkestrand), Helgenkongen og alterbildet (Margrethe C. Stang), Sankt Olavs seglats i medetida bild och legend (Anne Lidén), Olavssiden på Christian 1.s reisealter (Ole Petter Lerseth), Olavsikonografi på mynt (Svein H. Gullbekk), St. Olav og olavssymbolikk i mellomalderske segl og heraldikk (Øystein Ekroll), Den nasjonale Olav (Karl Alvestad), Olav den hellige i moderne ortodoks ikonmaleri (Caroline Serck-Hanssen) og Olavsrelikviar - myter og fakta (Øystein Ekroll).


Informasjon

  • Utgivelsesår: 2016
  • Forlag:  Museumsforlaget
  • Språk: Norsk bokmål og norsk nynorsk
  • Sider: 304
  • ISBN: 9788283050318

Referanser

Olavssporet Helgenkongen St. Olav i kunsten er sendt inn av Borghild Lundeby

i
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1