Hopp til hovedinnhold

Olavskirker

Olavskirker er kirker viet til Olav Haraldsson / Olav den hellige. I middelalderen var det veldig mange slike kirker både i Norge og andre steder. I Norge vet vi med sikkerhet om 49 Olavskirker.

Olavskirker fantes i stort antall også i de andre nordiske landene, særlig på Gotland og i Skåne. Utenfor Norden fantes de særlig på De britiske øyene. I London var det hele fire olavskirker. Det var også Olavskirker i blant annet Tallinn, Novgorod og i Konstantinopel i Bysants (nå Istanbul i Tyrkia).

  • 1/1

Nidaros domkirke

Nidaros domkirke, også kalt Nidarosdomen, i Trondheim er Norges mest sentrale olavskirke i kraft å være Olavs gravkirke.

  • Nidarosdomen. Foto: Torild Granhaug (kirkesøk.no)
    Nidarosdomen. Foto: Torild Granhaug (kirkesøk.no)

Nidaros domkirke ble bygd på det stedet hvor Olavs lik ble gravd ned etter slaget på Stiklestad. Opprinnelig ble det bygd et trekapell der. Senere ble det bygd en steinkirke på stedet, trolig fra Magnus den godes tid. I dag eksisterer bare grunnmurene til denne kriken. 

Prosessen med å bygge domkirken, en katedral etter vesteuropeisk mønster, begynte trolig før opprettelsen av erkebispesetet i 1152-1153.  Den sto ferdig rundt år 1300.

Etter flere branner og manglende vedlikehold var domkirken i dårlig forfatning på 1800-tallet. I 1868 ble det bestemt at domkirken skulle gjenreises som nasjonalt symbol. Restaureringen av Nidaros domkirke har pågått i 150 år. Ennå jobber det rundt 30 håndverkere kontinuerlig med ulike prosjekter i Nidarosdomen.

Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske middelalderkatedral. Domkirka har 1500 sitteplasser. 

  • Nidaros domkirke. Foto: kirkesøk.no
    Nidaros domkirke. Foto: kirkesøk.no

Vestfronten er Nidarosdomens rikt dekorerte fasade mot vest.  Fasaden har 76 små og store statuer av helgener og bibelske personer.

Vestfronten med dens skulptur er  er et av Norges største kunstprosjekt på 1900-tallet. Noen av landets fremste kunstnere , deriblant Gustav Vigeland, Wilhelm Rasmussen, Odd Hilt, m.fl.,  har utformet statuene.

Statuen av Olav på Vestfronten holder ei øks i høyre hånd og et rikseple i venstre. På sokkelen er det en dragelignende figur med menneskehode og krone. Dette skal være et symbol på Olavs gamle hedenske jeg, som han nå tramper på. Skulpturen av Olav er modellert av Stinius Fredriksen og hugd av Per Jensen.

  • Olav på Vestfronten av Nidaros domkirke. Foto: Den norske kirke
    Olav på Vestfronten av Nidaros domkirke. Foto: Den norske kirke

Kilder:

nidarosdomen.noKirkesøk.noStore Norske Leksikon

i

Finn Olavskirker på kartet:

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2