Hopp til hovedinnhold

Landskapsformer

Sporene av Olav finnes i selve landskapet. Vi finner derfor både fjell, klipper, daler og elver som er navngitt etter Olav.

  • 1/1
    Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans Jacob Dahl

På en reise gjennom Norge er det nesten uunngåelig at man før eller senere kommer til en eller flere større landskapsformer, enten det dreier seg om raviner, steinformasjoner, klipper, elver, sletter eller til og med hele fjell og daler som på en eller annen måte er knyttet til Olav. 

Denne forbindelsen kan være der fordi Olav red forbi og et mirakel skal ha skjedd, være navngitt av noen andre i helgenkongens ære, eller det kan rett og slett komme av ren overtro. Uansett hva som er grunnen eller hvor stort olavssporet er, viser det at til og med landskapet rundt oss bærer på en del av olavsarven. 

Kisteberget

Et merke i svaberget ved Stordalsholmen, ved Stordal i Møre og Romsdal er knytta til sagnet om Kisteberget

Det blir fortalt at da kongefølget kom seilende inn mot Storfjorden i Møre og Romsdal på si flukt i 1028/1029 møtte de så sterk sjø at de måtte lette på vekta til kongeskipet. Olav fikk satt i land ei av gullkistene sine.  Skattekista var så tung at den lagde et tydelig søkk i svaberget, og det gikk ikke bedre enn at kista glei nedover berget og sank i fjorden. Avtrykket på Kisteberget er godt synlig.

Referanse:

Astor Furseth: Heilag-Olav i Valldal - Kong Olav Haraldssons ferd gjennom Valldal (2017)

i
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1