Olav i fagbøker
Helgenkongen St. Olav i kunsten (Ekroll, 2016)
Helgenkongen St. Olav i kunsten er en artikkelsamling om Olav i kunsten.
St Olav var den mest populære nordiske helgenen i middelalderen. Fra 1000-tallet og fram til til reformasjonen 1537 ble det laget tusenvis av bilder av helgenkongen i form av skulpturer, malerier, tekstiler, glassmalerier, liturgiske gjenstander, pilegrimsmerker, segl, smykker og mynter. På 1800-tallet ble St. Olav igjen et yndet motiv, da som en del av den norske nasjonsbyggingen. Gjennom Grunnloven av 1814, kroninger og signinger - og særlig gjenoppbyggingen av Nidarosdomen - har interessen for St. Olav vært stadig stigende.
I nyere tid har St. Olav også blitt et viktig samlingspunkt. Denne boka gir en oppdatert innsikt i den kunsthistoriske forskningen - ikonografien - omkring St. Olav. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har redigert artikler fra fremstående forskere på sine felt.
Følgende artikler er samlet (forfatter i parentes): St Olav på 1000-tallet (Steinar Bjerkestrand), Helgenkongen og alterbildet (Margrethe C. Stang), Sankt Olavs seglats i medetida bild och legend (Anne Lidén), Olavssiden på Christian 1.s reisealter (Ole Petter Lerseth), Olavsikonografi på mynt (Svein H. Gullbekk), St. Olav og olavssymbolikk i mellomalderske segl og heraldikk (Øystein Ekroll), Den nasjonale Olav (Karl Alvestad), Olav den hellige i moderne ortodoks ikonmaleri (Caroline Serck-Hanssen) og Olavsrelikviar - myter og fakta (Øystein Ekroll).
Informasjon
- Utgivelsesår: 2016
- Forlag: Museumsforlaget
- Språk: Norsk bokmål og norsk nynorsk
- Sider: 304
- ISBN: 9788283050318
Referanser
Olavssporet Helgenkongen St. Olav i kunsten er sendt inn av Borghild Lundeby