- 1/1
Fiskerkapellet, ved dagens plassering på Maihaugen Jan-Tore Egge
Fiskekapellet Maihaugen i Lillehammer ble opprinnelig oppført og innviet i 1459 på Øyra ved elva Gudbrandsdalslågen i Fåberg. Biskopen hadde store økonomiske interesser i lågåsildfisket som foregikk i området hver høst, derav navnet Fiskerkapellet.
I middelalderen var det vanlig med privatkirker som var bygd for å betjene folket på en gård eller et grendelag og Fiskerkapellet er et slikt privatkapell. Eller høgendeskirke som de ble kalt. Betydningen av ordet høgr som kommer fra gammelnorsk er i denne sammenheng makelighet eller bekvemmelighet. Bekvemmeligheten kom av at man slapp lang kirkevei og/eller å stå tidlig opp søndag.
Ifølge en latinsk innskrift på veggen er kapellet innviet på St. Lambertus' dag i 1459 til ære for jomfru Maria og Olav den hellige, konge og martyr, av biskop Gunnar på Hamar. Kapellet har følgende innskrift på nordveggen:
ANNO DOMINI MCDLIX IN CRAS[TIN]O SANCTI LAMBERTI FVIT HIC CAPELLA CONSECRATA IN HONORE SANCTE MARIE VIRGINIS ET SANCTI OLAVI REGIS ET MARTIRIS PRO MANVS DOMINI GUNARI EPISCOPUS HAMARENSIS [NEC NO)N ET PER IPSUM FUNDATA ORATE PRO ANIMA ILLIVS.
[I det Herrens år 1459 på dagen etter den hellige Lambertus dag ble dette kapellet innviet til ære for den hellige jomfru Maria og den hellige Olav, konge og martyr, av herr Gunnar biskop på Hamars hånd, som også har grunnlagt det. Be for hans sjel.]
Etter reformasjonen i 1537 ble det flyttet til Fåberg prestegård og brukt som stabbur. I 1896 kjøpte Anders Sandvig kapellet og i 1903-04 ble det gjenreist på friluftsmuseet på Lillehammer /Maihaugen.
Fiskerkapellet er den eldste bevarte laftede kirkebygningen i Norge. Kapellet har i dag et middelaldersk steinalter, der alterplaten er det gamle alteret fra den gamle stavkirken på Lillehammer, som ble revet tidlig på 1700-tallet.
Referanser: