Hopp til hovedinnhold

Landskapsformer

Sporene av Olav finnes i selve landskapet. Vi finner derfor både fjell, klipper, daler og elver som er navngitt etter Olav.

  • 1/1
    Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans Jacob Dahl

På en reise gjennom Norge er det nesten uunngåelig at man før eller senere kommer til en eller flere større landskapsformer, enten det dreier seg om raviner, steinformasjoner, klipper, elver, sletter eller til og med hele fjell og daler som på en eller annen måte er knyttet til Olav. 

Denne forbindelsen kan være der fordi Olav red forbi og et mirakel skal ha skjedd, være navngitt av noen andre i helgenkongens ære, eller det kan rett og slett komme av ren overtro. Uansett hva som er grunnen eller hvor stort olavssporet er, viser det at til og med landskapet rundt oss bærer på en del av olavsarven. 

Ormen i Syltefjellet

I berget oppe i Syltefjellet, ved Valldal i Møre og Romsdal, er det ei lys spiral- eller ormelignende tegning i berget. Denne er det knytta et olavssagn til.

  • Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans-Jacob Dahl
    Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans-Jacob Dahl

I følge sagnet skulle det, da Olav var på flukt gjennom Storfjorden i 1028/1029, ha kommet en stor sjøorm mot kongeskipet. Ormen ville hindre Olav og hans skip i å nå land. Det har blitt fortalt at Olav da grep tak i ormen, og etter et hardt basketak vant han over den. Olav skal ha kasta ormen med ei åre så hardt opp i fjellveggen at det er et synlig merke etter den. 

Referanse:

Astor Furseth: Heilag-Olav i Valldal - Kong Olav Haraldssons ferd gjennom Valldal (2017)



i
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2