Hopp til hovedinnhold

Landskapsformer

Sporene av Olav finnes i selve landskapet. Vi finner derfor både fjell, klipper, daler og elver som er navngitt etter Olav.

  • 1/1
    Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans Jacob Dahl

På en reise gjennom Norge er det nesten uunngåelig at man før eller senere kommer til en eller flere større landskapsformer, enten det dreier seg om raviner, steinformasjoner, klipper, elver, sletter eller til og med hele fjell og daler som på en eller annen måte er knyttet til Olav. 

Denne forbindelsen kan være der fordi Olav red forbi og et mirakel skal ha skjedd, være navngitt av noen andre i helgenkongens ære, eller det kan rett og slett komme av ren overtro. Uansett hva som er grunnen eller hvor stort olavssporet er, viser det at til og med landskapet rundt oss bærer på en del av olavsarven. 

Sankt Olavs-steinen ved Angarsneset

Da Hellige Olav og hans menn reiste oppover Helgelandskysten for å kristne landet, bandt de skipene sine i det som skulle være Reinestrollets ofringsalter mens de dro for å tilintetgjøre trollet. Denne steinen kalles i dag Sankt Olavs-steinen

Under Hellige Olavs kristningsferd la han og hans menn til ved Angarsneset i Helgeland hvor de ble møtt av en befolkning som var sterkt og ille plaget av Reinestrollet. Her fortøyde de skipene sine i en stor stein like ved sjøen. Denne steinen skal ha blitt brukt av befolkningen til å ofre på for å mildne Reinestrollet. Steinen har en horisontal innsving rundt toppen, og dette skyldes, i følge sagnet, fortøyningstrossa som har skåret seg inn i steinen og gitt den den særegne formen.

Sagnet forteller videre at Hellige Olav la ei sølvpil på strengen og skjøt mot fjellet der Reinestrollet holdt til. Dette sies å ha utløst et stort steinras, og folket regnet derfor med at trollet hadde funnet sin bane. Pilen, som blir kalt Sankt Olavs-pilen, har siden da ligget i fjellsiden, hullet i fjellet har i alle år blitt kalt Sankt Olavs-skuddet, og steinen har alltid blitt kalt Sankt Olavs-steinen.

Eksterne lenker

i
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1