Hopp til hovedinnhold

 • 1/1

Det finnes utallige fortellinger om Olav fra rundt omkring i store deler av landet. I disse fortelles det om overnaturlige hendelser, mirakler og andre historier som relatert til helgenkongen Olav. 

Sagnene og mytene har blitt fortalt og gjenfortalt over mange hundre år og lever fortsatt i folketroen rundt omkring i landet. Mange av historiene går igjen flere steder i landet med lokale tilpasninger og variasjoner som bidrar til å knytte Olav til hvert sted.

Olav den helliges kirkebyggende troll i Eidskog

Det finnes en rekke historier om at Olav den hellige fikk troll til å bygge kirker for seg. En av disse historiene om troll som bygde Olavskirker finner vi i Eidskog, som under kristningen i 1022 var å regne som en del av Solør.

 • Olav den helliges kirkebyggende troll. Illustrasjon av Oskar Aanmoen
  Olav den helliges kirkebyggende troll. Illustrasjon av Oskar Aanmoen

Sagnet sier at Olav den hellige reiste inn til skogen hvor han inngikk avtaler med trollene om å hjelpe han med å bygge kirkene, slik at det skulle gå fortere å bygge kirken. Trollene forlangte mye rar betaling. Da Olav den hellige fikk hjelp av et troll til å bygge den første kirken i Eidskog, ønsket trolle at kongen skulle gjette hva han het. Om Kongen gjettet riktig så skulle han bygge kirken gratis, men om kongen gjettet feil så måtte Olav enten gi trollet solen, månen eller en av sønnene sine. Olav sa seg enig med trollet og trollet begynte derfor å bygge kirken. Det skulle bare ta noen dager. Kvelden før trollet var ferdig med å bygge kirken red Olav den hellige rundt i bygda da han plutselig hørte en kvinnestemme synge en vuggevise til sitt barn. Da han red ut i skogen for å se fikk han øye på en trollkjerring som sang til trollungen sin og han hørte hun si: «Ti still trollungen min, i morgen kommer faren din, han Arnfinn, enten med sola, månen eller sønnen til Olav Norgeskongen». Kong Olav ble da riktig så glad. Neste morgen var det siste trollet måtte gjøre å sette spiret på kirken. Da spiret var satt på plass ropte Olav den hellige ut for full hals: «Nå kan det greie seg Arnfinn». Trollet skal ha blitt så overasket over at Kongen viste navne hans at han mistet grepet om spiret, deiset rett i bakken og døde på stedet. Vi finner en lignende historie omhandlende Hof kirke i Åsnes.


Referanser

 • Bø, Olav & Høyland, Olav. (1974). Norrøn kulturhistorie. Oslo: Det norske samlaget.
 • Bø, Olav. (1955). Heilag-Olav i norsk folketradisjon. Oslo: Det norske samlaget.
 • Aanmoen, Oskar. (2022). Soløyjar – Solørs historie i norrøn og tidlig kristen tid. Oslo: AA F&F. ISBN: 978-82-999529-4-1.

Olavssporet er sendt inn av Oskar Aanmoen.

Finn sagn og myter om Olav via kartet

 • Bilde av Blotet på Mære i 1021

  Blotet på Mære i 1021

  Blotet på Mære og drapet av Olve på Egge i 1021 er en sentral hendelse i historien om Olavs kristning på Innherred i Trøndelag.

 • Bilde av Kongen som ble helbredet i Stiklestad kirke

  Kongen som ble helbredet i Stiklestad kirke

  Under som skjedde ved steinen som Olav lente seg mot da han falt

 • Bilde av Olav og Dale-Gudbrand

  Olav og Dale-Gudbrand

  Historien om Olavs møte med Dale-Gudbrand og bøndene på Hundorp og hvordan de ble kristnet.

 • Bilde av Den blinde mannen som fikk synet tilbake

  Den blinde mannen som fikk synet tilbake

  Etter slaget på Stiklestad fikk en blind mann synet tilbake etter å ha fått blod fra Olavs lik i øynene

 • Bilde av Olav leger Tore Hunds sår

  Olav leger Tore Hunds sår

  Olavs banemann Tore Hund har et sår på hånda etter slaget på Stiklestad i 1030 som leges av Olavs blod

 • Kisteberget

  Et merke i svaberget ved Stordalsholmen, ved Stordal i Møre og Romsdal er knytta til sagnet om Kisteberget

 • Ormen i Syltefjellet

  I berget oppe i Sultefjellet, ved Valldal i Møre og Romsdal, er det ei lys spiral- eller ormelignende tegning i berget. Denne er det knytta et olavssagn til.

 • Merke i steinen etter Olavs rumpe (Synstnes, Lom)

  I Synstnes, i Lom, er det et merke i en stein som i følge sagnet skal stamme fra Olavs rumpe

 • Bilde av Hellige Olav ved Jyruhausa

  Hellige Olav ved Jyruhausa

  Et gammelt sagn som har overlevd både i ord og skrift er nokså unikt for Solør, for her kan man visstnok fortsatt se Olav den helliges skikkelse. Problemet er bare at selv om vi vet hva stedet heter, har stedets plassering gått i glemmeboka.

 • Bilde av Olav den helliges kirkebyggende troll i Hof

  Olav den helliges kirkebyggende troll i Hof

  Ifølge et lokalt sagn skal olavskirka i Hof (Åsnes) ha blitt bygd med hjelp fra et troll.

 • Bilde av Olav den helliges kirkebyggende troll i Eidskog

  Olav den helliges kirkebyggende troll i Eidskog

  Det finnes en rekke historier om at Olav den hellige fikk troll til å bygge kirker for seg. En av disse historiene om troll som bygde Olavskirker finner vi i Eidskog, som under kristningen i 1022 var å regne som en del av Solør.