Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

 • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Gildeskål prestegård

10. juli 2021 arrangerte Opplysningsvesenets fond jubileumsfest på Gildeskål prestegård, som en del av sitt 200-årsjubileum. En avlegger av Olavsflammen ble tent på festen.

 • Gildeskål prestegård. Foto: OVF
  Gildeskål prestegård. Foto: OVF
 • 110 personer deltok på festen på Gildeskål prestegård. Foto: OVF
  110 personer deltok på festen på Gildeskål prestegård. Foto: OVF
 • Ordfører i Gildeskål Bjørn Magne Pedersen taler på festen. Foto: OVF
  Ordfører i Gildeskål Bjørn Magne Pedersen taler på festen. Foto: OVF
 • Gildeskål prestegård pynta til fest. Foto: OVF
  Gildeskål prestegård pynta til fest. Foto: OVF
 • Stabburene på Gildeskål prestegård. Foto: OVF
  Stabburene på Gildeskål prestegård. Foto: OVF

Jubileumsfesten på Gildeskål prestegård ble arrangert 10. juli 2021. 110 personer møtte opp for å delta feiringa. De ble tatt med på en historisk reise om prestegården, fikk hilsningstale fra ordfører Bjørn Magne Pedersen, sokneprest Nils Gøran Riedl og OVFs direktør Ole-Wilhelm Meyer. En avlegger av Olavsflammen ble tent på festen.

Opplysningsvesenets fond (OVF) feiret 200-årsjubileum i 2021. Jubileet markerte de lange linjene i historia, og særlig betydningen prestegårdene har hatt siden middelalderen.  Fondet er tilknytta jubileumsstafetten i Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. 

1. mars 2021 fikk OVF tent en avlegger av Olavsflammen i en høgtidelig tilstelning på Stiklestad. Gjennom jubileumsåret ble Olavsflammen bragt til fondets jubileumsfester på utvalgte prestegårder over hele landet.

i

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år

.