Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

  • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Lærdal i 1000 år, 2023

Olavsflammen kom til Lærdal i anledning Lærdal sitt tusenårsjubileum. Overføringa av flammen ble gjort i anledning arrangementet Stavkyrkjesong. Ordfører Audun Moe i Lærdal kommune mottok flammen og underskrev samarbeidsavtalen mellom Lærdal i 1000 år og Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR

  • Olavsflammen ved Borgund stavkyrkje. Foto: Jan Chr. Jerving
    Olavsflammen ved Borgund stavkyrkje. Foto: Jan Chr. Jerving
  • Overføring av Olavsflammen. Christian Semb (kommunikasjons- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving
    Overføring av Olavsflammen. Christian Semb (kommunikasjons- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving
  • Christian Semb (kommunikasjon- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving
    Christian Semb (kommunikasjon- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving
  • Undertegning av samarbeidsavtale mellom Lærdal i 1000 år og Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Christian Semb (kommunikasjons- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving.
    Undertegning av samarbeidsavtale mellom Lærdal i 1000 år og Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Christian Semb (kommunikasjons- og formidlingsrådgiver Nasjonaljubileet 2030) og ordfører i Lærdal kommune, Audun Mo. Foto: Jan Chr. Jerving.
  • Mange gode samtaler etter arrangementet. Foto: Jan Chr. Jerving
    Mange gode samtaler etter arrangementet. Foto: Jan Chr. Jerving

Olavsflammen i Lærdal

Olavsflammen kom til Lærdal i anledning Lærdal sitt tusenårsjubileum. Overføringa av flammen ble gjort i anledning arrangementet Stavkyrkjesong.

Ordfører Audun Moe i Lærdal kommune mottok flammen og underskrev samarbeidsavtalen mellom Lærdal i 1000 år og Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR

Stakvyrkjesong

Stavkyrkjesong

Olavsflammen og undertegning av samarbeidsavtale ble gjennomført i anledning konserten Stavkyrkjesong i Borgund stavkyrkje, som er en del av programmet til Lærdal i 1000 år.

Fra Stavkyrkjesong sine arrangementssider:

STAVKYRKJESONG
Om dette rommet kunne syngjeStavkyrkjesong er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, komponist Jostein Avdem Fretland og scenograf Matias Askvik. Prosjektet er basert på et bestillingsverk der komponisten i en rekke stykker utvikler en polyfoni for stavkirkene. Komponisten og ensemblet vil sammen utvikle en konsert der bestillingsverket flettes sammen med folkemusikk, tidligmusikk og improvisasjoner. Med scenograf Matias Askvik vil de jobbe i dialog med de eldgamle stavkirkerommene for å skape et lydrom der publikum kan tre ut fra hverdagen og inn i en tilstand der mange lag av tid eksisterer side om side. Et rom utenfor tiden.

TABULA RASA er et bergensbasert vokalensemble med mål om å fremme ny klassisk vokalmusikk. Vokalensemblet jobber med improvisasjon og teatrale virkemidler for å skape konseptuelle konserter og forestillinger, og har siden 2017 utviklet og medvirket til en rekke prosjekter. I dette prosjektet består ensemblet av Sigrun Jørdre, Rikke Lina Sorell Matthiesen, Zsuzsa Zseni, Arild Rohde og Jakub Niedziela.

Stavkyrkjesong skal spilles i stavkirker og kirker i Sogn og Bergen:
8. juni: Borgund stavkyrkje kl 19.00 og 20.30
9. juni: Kaupanger stavkyrkje kl 20.00
10. juni: Hauge kyrkje, Lærdal kl 14.00
10. juni: Hopperstad stavkyrkje kl 19.30
11. juni: Mariakirken kl 14.30

Konserten er støttet av Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere, Det norske komponistfond, Lærdal kommune, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

i

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1