Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

 • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Eidsivatinget 1000 år, 2022

I 2022 var det tusen år siden Olav etablerte Eidsivatinget.

 • Overrekkelse av Olavsflammen ved Eidsvoll kirke. F.v. Rolf Anker Thon (prosjektleder Eidsivatinget i tusen år), John-Erik Vika (ordfører Eidsvoll), Juliane Husvik Sukkestad (prosjektleder Kampen om Raumariki, Skedsmo Bygdemuseum MiA) og Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030)
  Overrekkelse av Olavsflammen ved Eidsvoll kirke. F.v. Rolf Anker Thon (prosjektleder Eidsivatinget i tusen år), John-Erik Vika (ordfører Eidsvoll), Juliane Husvik Sukkestad (prosjektleder Kampen om Raumariki, Skedsmo Bygdemuseum MiA) og Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030)
 • Fra jubileumsgudstjenesten i Eidsvoll kirke. Olavsflammen foran alteret. Foto: Borghild Lundeby
  Fra jubileumsgudstjenesten i Eidsvoll kirke. Olavsflammen foran alteret. Foto: Borghild Lundeby
 • Eidsivatinget i tusen år
  Eidsivatinget i tusen år
 • Minnestein Eidsivatinget. Foto: Borghild Lundeby
  Minnestein Eidsivatinget. Foto: Borghild Lundeby

Tusenårsjubileet på Eidsvoll / Eidsivatinget feiret at Olav etablerte Eidsivatinget i 1022. Fagseminar, bokutgivelse, utstilling, jubileums-spill og andre markeringer var en del av Eidsivatingets jubileumsår. 

Prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR, Borghild Lundeby, brakte en avlegger av Olavsflammen til Eidsvoll, hvor flammen brant gjennom aktivitetene i jubileumsåret.

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år