Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

  • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Kampen om Raumariki, 2022

I 2022 var det tusen år siden Olav slo raumernes hær i slaget ved Nitja i 1022.

  • Overrekkelse av Olavsflammen ved Eidsvoll kirke. F.v. Rolf Anker Thon (prosjektleder Eidsivatinget i tusen år), John-Erik Vika (ordfører Eidsvoll), Juliane Husvik Sukkestad (prosjektleder Kampen om Raumariki, Skedsmo Bygdemuseum MiA) og Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030)
    Overrekkelse av Olavsflammen ved Eidsvoll kirke. F.v. Rolf Anker Thon (prosjektleder Eidsivatinget i tusen år), John-Erik Vika (ordfører Eidsvoll), Juliane Husvik Sukkestad (prosjektleder Kampen om Raumariki, Skedsmo Bygdemuseum MiA) og Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030)

I 2022 markerte Museene i Akershus at det var tusen år siden Olav slo raumernes hær i salget ved Nitja i 1022.  Året ble markert med vikingaktiviteter og ulike arrangement på alle åtte av Museene i Akershus (MiA) sine museer. Prosjektet fikk navnet Kampen om Raumariki

I september 2022 gjenskapte Kampen om Raumariki slaget, i et spel, på Skedsmo bygdemuseum.

Prosjektleder Juliane Husvik Sukkestad fikk overrakt en avlegger av Olavsflammen ved Eidsvoll kirke til jubileumsåret. Flammen ble brakt til MiA.  

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år