Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

  • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Opplysningsvesenets fond henter en avlegger av Olavsflammen på Stiklestad

1. mars 2021 hentet Opplysningsvesenets fond en avlegger av Olavsflammen på Stiklestad til sitt jubileumsår i 2021.

  • Prosesjon til Stiklastadir før tenning av Olavsflammen. I spissen biskop i Nidaros, Herborg Finnset, prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030, Borghild Lundeby og direktør i Opplysningsvesenets fond, Ole-Wilhelm Meyer. Foto: OVF
    Prosesjon til Stiklastadir før tenning av Olavsflammen. I spissen biskop i Nidaros, Herborg Finnset, prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030, Borghild Lundeby og direktør i Opplysningsvesenets fond, Ole-Wilhelm Meyer. Foto: OVF
  • En avlegger av Olavsflammen tennes av representanter for de lokale idrettslagene. T.v. Sigve Havik Nyseter (Stiklestad IL), Vemund Totsås Johnsborg (Leksdal IL). Foto: OVF.
    En avlegger av Olavsflammen tennes av representanter for de lokale idrettslagene. T.v. Sigve Havik Nyseter (Stiklestad IL), Vemund Totsås Johnsborg (Leksdal IL). Foto: OVF.
  • Olavsflammen tennes av representanter fra lokale idrettslag. T.v. Sigve Havik Nyseter (Stiklestad IL), Vemund Totsås Johnsborg (Leksdal IL). Foto: OVF.
    Olavsflammen tennes av representanter fra lokale idrettslag. T.v. Sigve Havik Nyseter (Stiklestad IL), Vemund Totsås Johnsborg (Leksdal IL). Foto: OVF.
  • Opplysningsvesenets fond sin oljelampe med Olavsflammen. Foto: OVF.
    Opplysningsvesenets fond sin oljelampe med Olavsflammen. Foto: OVF.
  • Direktør i Opplysningsvesenets fond, Ole-Wilhelm Meyer, i NRK-intervju etter tenninga av Olavsflammen. Foto: OVF.
    Direktør i Opplysningsvesenets fond, Ole-Wilhelm Meyer, i NRK-intervju etter tenninga av Olavsflammen. Foto: OVF.

Opplysningsvesenets fond (OVF) feiret 200-årsjubileum i 2021. Jubileet markerte de lange linjene i historia, og særlig betydningen prestegårdene har hatt siden middelalderen.  Fondet er tilknytta jubileumsstafetten i Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. 

1. mars 2021 fikk OVF tent en avlegger av Olavsflammen i en høgtidelig tilstelning på Stiklestad. Gjennom jubileumsåret ble Olavsflammen bragt til fondets jubileumsfester på utvalgte prestegårder over hele landet.

i

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1