Hopp til hovedinnhold

Olavsflammen

Olavsflammen ble tent på Stiklestad 29. juli 2020, og skal brenne dag og natt fram til nasjonaljubileet i 2030.

29. juli 2020 markerte Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR at det var 10 år igjen til 2030 ved å tenne et olsokbål på Stiklestad. Bålet ble bygd av barn fra Verdal og tent av frivillighetsapparatet rundt Spelet om Heilag Olav. Fra olsokbålet i 2020 ble Olavsflammen tent. Olavsflammen brenner dag og natt, noe den skal gjøre helt fram til 2030.

 • Olavsflammen. Foto: Birgit Hagerup Andersen

Olavsflammen har blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR. Flammen knytter bånd til historien gjennom den eldgamle tradisjonen med å tenne olsokbåk. Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Alle som er med på jubileet har mulighet til å få en avlegger av Olavsflammen til sitt arrangement. Det er allerede flere steder i Norge som har fått en avleggere av Olavsflammen. På kartet under kan du se de ulike stedene.

Hundorp 2021

Som første sted i jubileumsstafetten i Nasjonaljubileet 2030 - NORGE I TUSEN ÅR ble en avlegger av Olavsflammen brakt til Hundorp. Flammen brant gjennom jubileumsåret 2021.

 • Overrekkelse av Olavsflammen, Hundorp 2021. F.v Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030), Bjørn Kjellson Sletten (prosjektleder Hundorp 2021 og Ole Tvete Murteigen (ordfører i Sør-Fron kommune).
  Overrekkelse av Olavsflammen, Hundorp 2021. F.v Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030), Bjørn Kjellson Sletten (prosjektleder Hundorp 2021 og Ole Tvete Murteigen (ordfører i Sør-Fron kommune).
 • Biskop Herborg Finnset (Nidaros) og biskop Solveig Fiske (Hamar) med Olavsflammen på Hundorp. Foto: Borghild Lundeby
  Biskop Herborg Finnset (Nidaros) og biskop Solveig Fiske (Hamar) med Olavsflammen på Hundorp. Foto: Borghild Lundeby
 • Biskop Herborg Finnset (Nidaros) og biskop Solveig Fiske (Hamar) forteller barna på Hundorp om Olavsflammen. Foto: Heidi Anett Øvergård Beistad.
  Biskop Herborg Finnset (Nidaros) og biskop Solveig Fiske (Hamar) forteller barna på Hundorp om Olavsflammen. Foto: Heidi Anett Øvergård Beistad.
 • Olavsflammen på Hundorp. Fv. Mariann Bjelle (kulturrådgiver Innlandet Fylkeskommune), Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030), Herborg Finnset (biskop i Nidaros)
  Olavsflammen på Hundorp. Fv. Mariann Bjelle (kulturrådgiver Innlandet Fylkeskommune), Borghild Lundeby (prosjektleder Nasjonaljubileet 2030), Herborg Finnset (biskop i Nidaros)
 • Frivilligheten på Hundorp tenner bål av Olavsflammen. Foto: Heidi Anett Øvergård Beistad
  Frivilligheten på Hundorp tenner bål av Olavsflammen. Foto: Heidi Anett Øvergård Beistad
 • Representanter fra frivillige lag, foreninger og organisasjoner tar med Olavsflammen til sine respektive organisasjoner. Foto: Borghild Lundeby
  Representanter fra frivillige lag, foreninger og organisasjoner tar med Olavsflammen til sine respektive organisasjoner. Foto: Borghild Lundeby
 • Olavsflammen i båt på vei mot Hundorp til kick-off arrangementet september 2020. Foto: Borghild Lundeby
  Olavsflammen i båt på vei mot Hundorp til kick-off arrangementet september 2020. Foto: Borghild Lundeby

12. september 2020 ble en avlegger av Olavsflammen tatt med til Hundorp for å markere oppstarten av jubileumsstafetten i 2021. Biskopen i Nidaros, Herborg Finnset, ble rodd i vikingskip opp Gudbrandslågen med Olavsflammen. Hun ble tatt imot på kaia av biskopen i Hamar, Solveig Fiske. 

På land ble biskopene møtt av nysgjerrige barn. Biskopene fortalte med stor innlevelse om Olav og Olavsflammen for de frammøtte barna. 

Olavsflammen ble så brukt til å tenne et bål av representanter fra ulike frivillige organisasjoner i regionen. Hver representant fikk med seg en avlegger av Olavsflammen som de brakte med seg til sin organisasjon. 

Funfact

For å holde liv i Olavsflammen fra 29. juli 2020 til 29. juli 2030 kreves det:
2 desiliter lampeolje i døgnet
1,5 liter lampeolje i uka
6 liter lampeolje i måneden
72 liter lampeolje i året
720 liter lampeolje på 10 år