Hopp til hovedinnhold

Over hele Norge spilles det spel med hvor Olavs historie er utgangspunktet for handlinga.

Olav den heldige

Olav den heldige er en teaterforestilling av produksjonsselskapet De heldige

Olav den heldige er en teaterforestilling som forteller historien om Olav med en leken og humoristisk vri. Produksjonen ser til fantasyhelter, og bruker skarp tidsrelevant humor og store slagscener. 

Olav den heldige spilles i Sarpsborg hver sommer. I 2022 ble forestillingen satt opp i Spelamfiet på Stiklestad.

Om Olav den heldiges univers

En natt får Rane den vise et syn mens han drømmer. Synet fører ham til gammelhøvdingen Olav Gerstadalvs grav. Han tryter seg inn og tar med seg Bæsing-sverdet som gammelhøvdingen holder i sine døde hender. Sverdet er smidd av norrøne dverger som en gave til Odin Allfader, og har en magisk kraft som gjør bæreren uovervinnelig i enhver kamp. 

Synet til Rane viser også et guttebarn som skal bli født denne natten - en gutt som leder en skjebnesvanger profeti: "Guttebarnet skal bli født og forandre verden slik vi kjenner den, og bli ledestjerne for sitt folk inn i en ny tid. Guttebarnet skal bli stamfar for en nyt ætt middgardinger"

Gutten blir født, han får navnet Olav. Men profetien vil ikke fullbyrdes uten motstand. De norrøne gudene - som er godt kjent med spådommen - ved nemlig at dersom den går i oppfyllelse, vil det bety slutten for dem alle. Da de mottar beskjeden om at guttebarnet blir født, blir det derfor rabalder i Åsgård.

Eksterne lenker:

 • Bilde av Olav den heldige

  Olav den heldige

  Olav den heldige er en teaterforestilling av produksjonsselskapet De heldige

 • Nesjarspelet

  Nesjarspelet spilles på Fjæra Amfi, Mølen utenfor Larvik. Spelet forteller historiern om Olav og slaget ved Nesjar i 1016.

 • Bilde av Giskespelet

  Giskespelet

  Giskespelet handlar om Arnesønene frå øya Giske på Sunnmøre, som har ein sentral plass i Snorre Sturlason si dramatiske forteljing om Heilag-Olav og fødselen av nasjonen Noreg.