Hopp til hovedinnhold

Planter

Det er flere planter som har fått navn etter Olav eller blitt nevnt i saga og fortellinger. Mange av disse plantene var kjente for å ha helbredende egenskaper eller overnaturlig opphav.

  • Planten Marisko. En femti cm. høy plante med ett poseforma gult blomsterblad og fire rødbrune blomsterblad.
    1/1
    Marisko (St. Olavsbolle). Foto: Roald Veimo

Mange av plantene med navn etter Olav ble brukt i folkemedisin. Dette henger nok sammen med at helgenkongen var kjent som en helbreder både før og etter sin død. 

Moderne naturvitenskap og legevitenskap har både bevist og motbevist plantenes medisinske og helbredende effekt. Noen av den tradisjonelle folkemedisinske bruken kan være helsesvekkende og i noen tilfeller direkte farlig. Det anbefales derfor å være forsiktig med denne bruken av olavsplanter.

Marisko (St. Olavsbolle)

Marisk er en urt i orkidéfamilien. Planten har menge folkelige navn, blant annet (Jomfru) Maria gullsko, fruetøffel, tøffelblomst, også navn som er knytta til Olav: Hellige Olavs tøffel og sanktolavsbolle.

Marisk er en urt i orkidéfamilien. Planten har menge folkelige navn, blant annet (Jomfru) Maria gullsko, fruetøffel, tøffelblomst, også navn som er knytta til Olav: Hellige Olavs tøffel og sanktolavsbolle.

  • Olavsbolle. Foto: Roald Veimo
    Olavsbolle. Foto: Roald Veimo

Marisko (Cypripedium calceolus) er en urt i orkidéfamilien. Urten har en til to blomster som består av ett poseforma gult blomsterblad og fire rødbrune blomsterblad.

Marisko blomstrer fra forsommer til midtsommer og finnes spredt i østlige deler av Sør-Norge og videre fra Trøndelag til Finnmark.

Marisko har vært freda i Norge siden 2001, og er vurdert som trua i norsk rødliste.

Marisko var fylkesblomst for det tidligere fylket Nord-Trøndelag.

Beskrivelse

Beskrivelse

Marisko kan bli inntil femti cm. høy og har tre til fire breie blader med tydelig buenervatur. De fleste plantene har kun én blomst, men to og tre kan forekomme.

Utbredelse

Utbredelse

Marisko finnes på baserik grunn, i løvskog, furuskog, berg og rasmark opp til 1150 meter over havet.

I Norge finnes Marisko på Østlandet, i Trøndelag og helt nord til Alta, Porsanger og Sør-Varanger i Finnmark.

Tilknytning til Olav

Tilknytning til Olav

Marisko har mange folkenavn. Mange av navnene er inspirert av sko og tøfler. Gaukesko, fruesko, tøfler, fruetøffel og tøffelblomst er noen av dem. Planten er også knyttet til religiøse navn, blant dem jomfru Maria: Maria gullsko.

Marisko har også navn knytta til Olav. Hellig Olavs tøffel og sanktolavsbolle er eksempler på dette.

Referanser

Referanser

- Store Norske Leksikon

Eksterne lenker

i
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2