Hopp til hovedinnhold

Ringsaker kirke

Ringsaker kirke er en av landets største og mest autentiske middelalderkirker.

  • Ringsaker kirke
    1/1
    Ringsaker kirke Per Arvid Åsen (kirkesøk.no)

Ringsaker kirke er en steinkirke som antagelig ble oppført i andre halvdel av 1100-tallet. Kirken er en av landets største og mest autentiske middelalderkirker. Det er i tillegg en av de 5 basilika-kirker vi har igjen i Norge. Forløperen til Ringsaker kirke tror man ble reist i forbindelse med Kong Olav Haraldssons (den Hellige) opphold i Opplandene i 1021. Det er grunn til å anta at den var bygget som stavkirke, men dessverre så vet vi svært lite om denne eldste kirken. Kirken er viet til Olav den hellige.

I andre halvdel av 1200-tallet ble det tilføyd tverrskip, og koret ble utvida i gotisk stil. Den er bygd i kalkstein. Tårnspiret en ser i dag er fra 1652, med utbedringer fra 1694.

I middelalderen var den et viktig sted for pilegrimer på vei mot Nidaros inntil reformasjonen, da pilegrimsvandringen ble forbudt.  Med en ny oppblomstring av pilegrimer langs den gamle leden har dette i senere år tatt til igjen. 

Vi vet at kirka var viet til Olav den hellige. Dette nevnes av Peter Gervasius som i 1327 ledet de pavelige tiendeinnsamlerne i Norden, og som omtalte den som Ecclesia Beati Olavi de Ringhisagger (kirke av salige Olav av Ringsaker). 

Ringsaker kirke er kjent for sitt alterskap laget i Antwerpen i Belgia, rundt 1520. Det ble gitt som gave fra Ansten Johnsson Schonck som var sokneprest fra 1514 til 1547. Han var den siste katolske soknepresten i Ringsaker, og ble også den første lutherske. Kunsthistorikere har uttalt at Ringsaker kirkes alterskap er det fornemste stykke førreformatorisk kirkekunst i Norge. Det er helt usedvanlig at et alterskap med en så enestående kunstnerisk kvalitet og størrelse ble brakt til Ringsaker for 500 år siden. 

Kirken er også kjent for sin fremragende akustikk, og er derfor et yndet sted for konserter og musikkinnspillinger. Konsertvirksomheten er stor med vekt på klassisk kirkemusikk, og kirken brukes ofte til musikkinnspillinger. 

  • Ringsaker kirke altertavle
    1/1
    Altertavle Ringsaker kirke kirkesøk.no
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2