Hopp til hovedinnhold

Voster kirke

Voster kirke var viet til Olav den hellige og den eldste kirken i Strand kirkesogn.

I katolsk tid sto det en kirke i Voster. Dette skal ha vært den eldste kiren i Strand sogn. Kirken var viet Olav den hellige. Selve lokaliseringen av kirkestedet er usikkert, men den første kirken var trolig en stavkirke. Den eldste omtalen av en kirken i Voster finner vi i 1338. 

Et sagn sier at det sto "Parma" (en by i Italia) og årstallet 1175 på den ene kirkeklokka der. Etter at kirken brant ned rundt 1450, skal den ene klokka ha blitt hengt opp i kirka på Strand. Der hang den til den på midten av 1800-tallet falt ned og fikk en brest. I 1866 ble klokka smeltet og støpt om ved Stavanger Støberi & Dok og den nye klokka (med det gamle metallet) henger enda i Strand kirke. 

I 1450 utstedte fem biskoper, samlet i Bergen, et avlatsbrev til de som på bestemte dager besøkte eller hjalp «eclesiea beati Olavi regis et martiris de Wormster» (hellige Olavs kirke, konge og martyr), noe som kan tyde på at kirken hadde brent eller på annen måte var i behov for økonomisk bistand. Avlat var en ordning gjennom kriken som skulle forkorte tiden i skjærsilden etter at de var døde,

I følge tradisjonen skal kirken ha brent ned før reformasjonen. Sagnet sier at to menn skulle tjærebre kirken og de kokte opp en stor gryte med tjære. Mens de ventet på at tjæra skulle smelte, ble de budt inn til en bonde som bodde like ved. Her fikk de øl og brennevin, og ble så fulle at de glemte hele tjæregryta. Det tok fyr i gryta, og hele kirken brant ned.

Det var meningen å bygge ny kirke i Voster men det ble ikke noe av, selv om tømmer var hogd og fløtet over Vostervannet. 

Referanser:

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2