Hopp til hovedinnhold

Olavskirker

Olavskirker er kirker viet til Olav Haraldsson / Olav den hellige. I middelalderen var det veldig mange slike kirker både i Norge og andre steder. I Norge vet vi med sikkerhet om 49 Olavskirker.

Olavskirker fantes i stort antall også i de andre nordiske landene, særlig på Gotland og i Skåne. Utenfor Norden fantes de særlig på De britiske øyene. I London var det hele fire olavskirker. Det var også Olavskirker i blant annet Tallinn, Novgorod og i Konstantinopel i Bysants (nå Istanbul i Tyrkia).

  • 1/1

Olavskirken i Serampore

I Sirirampore, et par mil nord for Kolkata i India står en olavskirke

  • St. Olav's Church Serampore. Foto: SoumilyaDe (Wikimedia Commons)
    St. Olav's Church Serampore. Foto: SoumilyaDe (Wikimedia Commons)

St. Olavs kirke i Serampore ble bygd i 1806, og er et av de viktigste kulturmonumentene fra den dansk-norske kolonitida.  Fra 1755 til 1845 var Serampore en dansk-norsk kolonibosetning kalt Frederiknagore

Bygginga av olavskirken ble initiert av koloniherren Ole Bie, som var den dansk-norske administrative lederen i Serampore. Han var født og oppvokst i Trondheim. Kirken skulle være et nytt landemerke for byen, og  kirkespiret kan ses fra innseilinga i elva. Arkitektonisk er kirka inspirert av britiske kirker i London og Kolkata. 

Kirken har vært i bruk, helt til den ble stengt i 2009 på grunn av dens dårlige forfatning. Særlig dårlig sto det til med taket, da det var i fare for å kollapse. Fra 2013 til 2016 gjennomgikk kirken en renovering. Da den åpnet igjen i 2016 ble den innviet av biskopen i Kolkata i en feiringsgudstjeneste. Kirken mottok da UNESCO sin utmerkelse for bevaring av kulturarv.

Referanser: 

National Museum of Denmark, Danmarkshistorie

i

Finn Olavskirker på kartet:

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2