Hopp til hovedinnhold

Olavskirker

Olavskirker er kirker viet til Olav Haraldsson / Olav den hellige. I middelalderen var det veldig mange slike kirker både i Norge og andre steder. I Norge vet vi med sikkerhet om 49 Olavskirker.

Olavskirker fantes i stort antall også i de andre nordiske landene, særlig på Gotland og i Skåne. Utenfor Norden fantes de særlig på De britiske øyene. I London var det hele fire olavskirker. Det var også Olavskirker i blant annet Tallinn, Novgorod og i Konstantinopel i Bysants (nå Istanbul i Tyrkia).

  • 1/1

Trøgstad kirke

Trøgstad kirke ligger i Trøgstad og Båstad sokn i Inder Østfold kommune. Kirka ble oppført i rundt 1250, og er viet Olav.

  • Trøgstad kirke. Foto: Torild Granhaug (kirkesøk.no)
    Trøgstad kirke. Foto: Torild Granhaug (kirkesøk.no)

Trøgstad kirke er en steinkirke i romansk stil, bygget til Olavskirke tidlig i middelalderen

Vi vet at Trøgstad kirke ble innviet på St.Maurusdag, 15. januar og det antas at det var rundt år 1250.  Det kan trolig ha ligget en trekirke på samme sted før nåværende kirkebygg, kanskje den ble bygget så tidlig som på midten av 1000-tallet.

Trøgstad var sentral i Pilegrimsleden fra Borg til Nidaros.

Trøgstad kirke er en langskipskirke som ligger i retningen øst-vest, med alteret liggende mot øst. Kirka har 350 sitteplasser.  Nordveggen hadde ikke vinduer, for overtroen sto fremdeles sterkt og folk var redde for det onde som kom fra nord. Veggene er halvannen meter tykk steinmur som er bundet med kalk. Kirken har i flere omganger vært i privat eie, men har vært i kommunens eie fra 1849. Fra 1880-årene var det sterke krefter i bygda som ville rive den gamle kirken og bygge en trekirke. Det ble derimot vedtatt en omfattende restaurering som var ferdig i 1904.

Under restaureringen ble blant annet kirkeskipet forlenget mot vest med et smalere teglsteinsmurt tilbygg, det ble bygget nytt prestesakristi, prekestolen fikk ny plass, det gamle galleriet på nordsiden ble revet og kirken ble malt innvendig.

Trøgstad kirke har i dag ca. 300 sitteplasser.

Døpefonten kan være like gammel som kirken. Den er av kleberstein og med en rankebord. Den gamle døpefonten ble funnet henslengt og tatt i bruk igjen på slutten av 1800-tallet. Da fikk den også en ny fot. Dåpsfatet er i sølvplett. Det bærer inskripsjon fra dåpsbefalingen (Matt.28). Vi vet ikke riktig hvor gammelt det er. Dåpskannen er i sølvplett med en gravert due. Den er gitt av Trøgstad bondekvinnelag i 1938.

Bak altertavlen er det bevart et av de første vinduene i kirken. Det er i romansk rundbuestil i likhet med korbuen og kordørene. De opprinnelige vinduene var veldig små, men «dog så store at en tyv kom inn i 1683». Det ble satt inn store vinduer på sørveggen i 1849 og blå kors ved restaureringen i 1904. Tilbygget fra 1904 har et «rosevindu» mot vest.

Referanser

  • Kirkesøk
  • Norges kirker
i

Finn Olavskirker på kartet:

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2