Hopp til hovedinnhold

Landskapsformer

Sporene av Olav finnes i selve landskapet. Vi finner derfor både fjell, klipper, daler og elver som er navngitt etter Olav.

  • 1/1
    Ormen i Syltefjellet. Foto: Hans Jacob Dahl

På en reise gjennom Norge er det nesten uunngåelig at man før eller senere kommer til en eller flere større landskapsformer, enten det dreier seg om raviner, steinformasjoner, klipper, elver, sletter eller til og med hele fjell og daler som på en eller annen måte er knyttet til Olav. 

Denne forbindelsen kan være der fordi Olav red forbi og et mirakel skal ha skjedd, være navngitt av noen andre i helgenkongens ære, eller det kan rett og slett komme av ren overtro. Uansett hva som er grunnen eller hvor stort olavssporet er, viser det at til og med landskapet rundt oss bærer på en del av olavsarven. 

Bautasteinen "St. Olavs pil" i Ørsta

Bautasteinen "St. Olavs pil" i Ørsta skal Olav ha skutt som en pil gjennom Gluggefjellet.

Bautasteinen "St. Olavs pil"

  • Bautasteinen "St. Olavs pil"
    Bautasteinen "St. Olavs pil" Bautasteinen "St. Olavs pil". Foto: Martin Furseth (Creative Commons)

I 1766 skrev presten Hans Strøm om en bautastein på Store-Standal. Han forteller om et sagn som er knyttet til bautasteinen, og som har gitt den navnet "St. Olavs pil". I følge sagnet skal Olav ha brukt denne steinen som pil. Pila skal først ha gått gjennom et fjell, der det oppsto et hull (en "glugge"), og skal deretter ha landet, stående på bøen nede på Store-Standal. I ettertid har sagnet blitt utbrodert slik at steinen først traff trollet "Trollgjøttemannen" i berget på den andre siden av Hjørundfjorden. Den dag i dag kan man se hullet, eller gluggen, i fjellet som pila skal ha gått gjennom. Fjellet har derfor fått det passende navnet "Gluggefjellet".

Arkeologen Nicolay Nicolaysen skrev på 1860-tallet om steinen, men at den hadde blitt tatt bort "et snes år" tidligere.

I 1890 ble bautasteinen gjenreist av Fortidsminneforeningen.

I 1950 registrerte Per Fett bautasteinen, som han kalte "St. Olavs pil" og opplyste at den er fire meter høy, 70 centimeter bred og 20 centimeter tykk. Han opplyste videre at steinen tidligere hadde blitt tatt ned og brukt i en bro, men at den senere ble gjenreist der den står nå. Man vet ikke med sikkerhet nøyaktig hvor steinen sto tidligere, men den skal ha stått lenger inne på bøen og hellet mot sjøen.

Noen tradisjon om når steinen opprinnelig ble reist, eller hvilken funksjon den hadde, er ikke kjent.

Eksterne lenker

i
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2